Waarom planten de oplossing zijn voor de slaapproblemen van je kind

Kids Mind Academy_planten om beter te slapen

Goed slapen is belangrijk voor elk mens, maar vooral voor kinderen in de groei. Het beïnvloedt namelijk hun vermogen om op te letten in de klas. En hun humeur in het algemeen. Maar de slaapproblemen van je kind hebben ook zo hun effect op jou als ouder. Het is een kwestie van tijd voor jouw wallen op je enkels hangen. En dan moet je overdag ook nog gewoon zien te functioneren. Een extra reden dus om hier gauw iets aan te doen.

Hoewel het een schrale troost is, is in- of doorslapen voor veel kinderen een uitdaging. Hebben ze er nu geen last van dan is de kans groot dat dit in de toekomst alsnog gebeurt. Dus die jaloersmakende baby van je buurvrouw die na drie weken al doorsliep, geef het een paar jaar… 😉 Zelf had ik als puber altijd moeite met inslapen op zondagavond. Na het weekend was ik blijkbaar nogal ontregeld. Zo zie je maar, het kan nog alle kanten op.

Statistieken kwaliteit van slapen

Een paar statistieken over de kwaliteit van slapen bij kinderen op een rij. Ongeveer 4% van de kinderen onder de 6 jaar heeft moeite met in slaap komen. Bij 3- tot en met 5-jarigen heeft 6,2% moeite met doorslapen en bij 6- tot en met 13-jarigen is dat 7,2%. Vanaf 6 jaar heeft een groter deel van de meisjes moeite met in slaap komen en doorslapen dan de jongens.

Bij kinderen van 6 tot en met 13 jaar heeft 13,1%  moeite met in slaap vallen en bij 14- tot en met 17-jarigen is dit 16,3%. 24,1% van de jongeren (14 tot en met 17 jaar) vallen moeilijk weer in slaap als ze ’s nachts wakker worden.

Geen one size fits all oplossing


De reden waarom je kind slaapproblemen heeft, kan van alles zijn. Bovendien is deze vaak leeftijdsgebonden. Als ze jong zijn gaat het nog om monsters onder hun bed of een verstopte neus. Als ze ouder zijn kan het liggen aan te veel en te laat schermgebruik. Of gepieker en gestress.

Hoewel er geen one size fits all oplossing voor elk slaapprobleem is – omdat wat bij het ene kind werkt niet bij het andere kind hoeft te werken – kan het geen kwaad eens na te gaan hoe het met de luchtkwaliteit in je kind zijn slaapkamer gesteld is. En als je toch bezig bent, ook met die van jou.

Allereerst is goed luchten sowieso belangrijk voor de luchtkwaliteit in de slaapkamer. Oké, tenzij je aan een snelweg woont. Alleen slaapt niet iedereen even graag met het raam open. Al helemaal niet in de winter. Gelukkig hoeft je kind niet per se in een iglo te slapen. Planten hebben namelijk een zuiverende werking hebben op de lucht in de slaapkamer.

Onjuist

Het is een misvatting dat planten ‘s nachts zoveel koolstofdioxide (CO2) uitstoten dat dit gevaarlijk zou zijn. Een plant stoot minder CO2 uit dan een huisdier of bedgenoot. Dus als je hier bezorgd om bent dan kun je beter je kat de slaapkamer uit bonjouren. Of je bedgenoot. 😉

Zonder gekheid, de voordelen zijn altijd nog groter dan de nadelen. En als je je hier echt zorgen om maakt, kies dan een plant die ’s nachts CO2 omzet in zuurstof, want die bestaan ook. NASA heeft ooit onderzoek gedaan naar planten die schadelijke stoffen uit de lucht filteren. Check de link voor het hele overzicht.

Bij onze lijst hebben we vooral gekeken naar het effect op de nachtrust en of de plant niet giftig is en dus gevaarlijk voor je kind. Daar zijn deze vijf (stiekem zeven) planten uitgerold.

  • Jasmijn

Jasmijn ziet er niet alleen schattig uit met zijn witte bloemetjes, het ruikt ook nog eens heerlijk. De lucht van Jasmijn zorgt dat angsten verminderen en je kind beter slaapt. Het zit niet voor niks verwerkt in essentiële oliën om te ontspannen. Het is een wat lastig plantje in het onderhoud, maar geef het aandacht en liefde, en alles komt goed.

  • Lavendel

De geur van lavendel staat erom bekend dat het helpt om te ontspannen. Ze gebruiken niet voor niets tijdens yoga van die oogkussentjes gevuld met lavendel. Onderzoek naar de uitwerking van lavendelolie in badwater op (moeders en) baby’s toonde aan dat baby’s minder huilden en er dieper door sliepen. Maar er gaat niks boven verse lavendelgeur. Bovendien is het paarse bloemetje een kleurrijke toevoeging aan de kinderkamer. Het houdt alleen wel van direct zonlicht.

  • Valeriaan

Valeriaan is net als Jasmijn een lief uitziend plantje met  witte of roze bloemetjes. Het plantje wordt vaak in pilvorm of thee gebruikt tegen angsten en slaapproblemen, en het heeft een zoetige lucht. Onderzoek toont aan dat het inademen van de geur van Valeriaan zorgt voor sneller inslapen en aanzienlijk langer doorslapen. Stel je die extra uren nachtrust eens voor!

  • Gardenia

De Gardenia past goed in bovenstaand rijtje. Het ruikt niet alleen heerlijk, het werkt ook tegen stress en angst. Daarnaast heeft de witte bloem een hoog schattigheidsgehalte. Japans onderzoek toont aan dat (een stofje in) de Gardenia de slaapkwaliteit bevordert. Het is wel een wat veeleisend plantje qua onderhoud, maar het effect schijnt zelfs net zo effectief te zijn als Valium.

  • Aloë Vera

Volgens het NASA-onderzoek staat Aloë Vera in de top van luchtzuiverende planten. Het geeft ’s nachts zuurstof af en is eenvoudig in leven te houden. Het heeft af en toe water nodig en vooral zonlicht. Daarnaast kun je het vocht uit de bladen op je droge huid smeren, een wondje of insectenbeten, omdat het dan sneller geneest. Houd je kat uit de buurt van deze plant, want daar is deze wel giftig voor. Wordt deze onverwoestbare plant toch bruin dan zit er erg veel troep in de lucht (of je hebt het onmogelijke voor elkaar gekregen…).

De Sansevieria is al net zo’n topper als de Aloë Vera, ook qua onderhoud, alleen is deze (licht) giftig, dus hebben we hem niet opgenomen in de lijst. Is je kind oud genoeg dat het niet meer aan planten likt, dan is het zeker een aanrader. En anders wel voor je eigen slaapkamer.

Heb je liever een plant die niet giftig is voor zowel kind als huisdier dan is de Bamboepalm een prima alternatief voor de Aloë Vera. Deze zorgt voor een goede luchtvochtigheid en een betere nachtrust. Bovendien heeft hij weinig licht nodig, dus ideaal voor op een donkere slaapkamer.

Kortom


Erg Feng Shui zijn planten in de slaapkamer overigens niet. Maar het is zeker de moeite van het uitproberen waard. Als je de slaapproblemen van je kind op een natuurlijke manier wilt aanpakken.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit blog? Laat hieronder een reactie achter. Vinden we leuk.

Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwtjes, blogs, workshops en trainingen die je kind evenwichtig(er) maken? Mis ze niet en ontvang ze maandelijks in je mailbox: Kids Mind Academy (list-manage.com)

Dymph
Dymph
Mijn naam is Dymph. Ik ben mede-oprichter van Kids Mind Academy. Ik heb een marketingcommunicatie- en een onderwijsachtergrond. En ben nu ook kindercoach. Ik houd van het communicatievak en van praktische kennis en vaardigheden overdragen aan kinderen (en hun ouders), zodat ze sociaal-emotioneel gezien zelfredzaam worden. Waar mogelijk doe ik dit met humor.
Dymph
Dymph
Mijn naam is Dymph. Ik ben mede-oprichter van Kids Mind Academy. Ik heb een marketingcommunicatie- en een onderwijsachtergrond. En ben nu ook kindercoach. Ik houd van het communicatievak en van praktische kennis en vaardigheden overdragen aan kinderen (en hun ouders), zodat ze sociaal-emotioneel gezien zelfredzaam worden. Waar mogelijk doe ik dit met humor.
Kids Mind Academy_planten om beter te slapen

Inhoudsopgave

Deel op Facebook... Twitter... LinkedIn... Pinterest... WhatsApp...