Mijn baby slaapt niet door en ik loop op mijn wenkbrauwen… Wat nu?

Kindervoetjes - Kids Mind Academy

Vanaf dat mijn kinderen baby’s waren, zijn het lastige slapers. Als baby sliepen ze niet door en nu als kleuter en 6-jarige slapen ze nog steeds vaak niet door. Eten doen ze gelukkig als de besten. Er gaat ook nog iets wel goed. Maar slapen is dus een uitdaging en dan met name het doorslapen. Gelukkig voor ons heb ik een oplossing gevonden. Lees gauw verder wat dit is.

Goede nachtrust

Slapen is belangrijk voor je opgroeiende kind. Als je kind slaapt, verwerkt het alle indrukken van de dag en herstelt het lichaam zich. Zo kan het overdag weer leren door te spelen en op te letten op school. Het is niet voor niks de eerste van de drie ‘erren’: rust, regelmaat en reinheid.

Ik kan me mezelf, sinds ik kinderen heb, dan ook niet anders herinneren dan met wallen tot op mijn enkels en een half functionerend geheugen door het slaapgebrek. Geen wonder dat mijn kinderen vaak zonder banaantje of gymtas van huis gaan, mama loopt als een zombie rond. Niet gedacht dat ik dit ooit zou zeggen, maar inmiddels is slapen hobby nummer één. En voor deze hobby heb ik wel iets over.

Yin Yoga

Om ondanks het slaapgebrek toch nog een beetje ontspanning te pakken, doe ik aan Yin Yoga. Het liefst volg ik een live les, maar sinds corona doe ik nog wel eens een thuisles. Ik vind die van Rituals erg fijn, vooral voor het naar bed gaan (voor je je afvraagt waar ik heen wil met dit verhaal, bare with me). In één van de lessen om beter te relaxen en slapen (jáááá, dat wil ik!) begonnen we met een voetmassage die de meridianen stimuleert.

Voetmassage

  1. We begonnen met kort over onze voetzool te wrijven, van boven naar beneden.
  2. We masseerden de bal van onze voet door er met de klok mee rondjes over te draaien, zachtjes drukken mag ook. Hiermee breng je je hormonen en stressniveau weer in balans.
  3. We masseerden vervolgens de binnenkant van onze voet door vanaf de bal iets naar beneden te zakken. Hier zitten je lever- en nier-meridianen. Deze helpen je om je afvalstoffen af te voeren (detox).
  4. We streken vervolgens van iets onder het midden van je tenen naar het midden van je voet. Zelf gebruik ik daar graag mijn knokkels voor, maar de yoga-instructrice deed het met haar duimen.

De yogalerares vertelde erbij dat deze voetmassage je fysieke en geestelijke gesteldheid positief beïnvloedt. Klinkt goed. Toen ik klaar was met mijn eigen massage had ik een ‘eureka’-momentje. Ik dacht: als dit mij helpt, helpt het de kinderen ongetwijfeld ook. Nog dezelfde avond heb ik voor het slapen gaan van beide dochters de voetjes gemasseerd.

Als bonus trok ik zachtjes de stress uit hun teentjes. Dit was het hoogtepunt van de massage, want dat gebeurde onder luid gegiechel. Daarna hield ik hun enkels nog even vast. In de enkels hoopt zich bij kinderen namelijk energie op.

Ik had toch niks te verliezen en mijn jongste was er de nacht ervoor drie keer uitgekomen. Één keer toen ze er net in lag: “Mam, ik moet tóch plassen…”. Grrrr, ik had het nog zo gevraagd. Later nog een keer, omdat ze alwéér moest plassen. Ze redde de wc net niet. Dus mama stond midden in de nacht al mopperend de vloer te dweilen. En de derde keer, omdat ze in haar bed geplast(!) had … Eerlijk is eerlijk, zo had vrij laat nog iets te veel gedronken. Maar hé, ik had de hint na één keer ook wel begrepen!

Menselijk vlooien

Met deze nacht vers in het geheugen, begon ik hoopvol hun voetjes te masseren. Heerlijk vonden ze het. Als je er over nadenkt, is wat ik deed niks anders dan wat de apen doen: elkaar vlooien. Als de kinderen de hele dag op de BSO zitten of bij opa en oma zijn en weinig aandacht van mij krijgen, dan is dit een fijn momentje voor wat persoonlijke aandacht. Bovendien is het een prima avondritueel, want tijdens het masseren lees ik ook nog een boekje voor.

Op deze manier versterken we de onderlinge band, de hiërarchie wordt weer even bepaald, al is de pikorde hier in huis doorgaans redelijk duidelijk… en het ontspant ook nog. Alleen, geef je mijn kinderen een vinger dan nemen ze je hele hand. Letterlijk. Ze wilden namelijk ook een handmassage. Deze houd ik wel iets korter, maar ook hier masseer ik de muis van hun hand, knijp zachtjes in het zachte deel tussen duim en wijsvinger, en masseer dan nog even de buitenkant van hun hand. Daarna trek ik nog even aan hun vingertjes, wederom onder luid gegiechel.

Bodylotion

Zelf masseer ik met bodylotion. Dit ruikt heerlijk en het maakt de schuurpapiervoetjes van mijn oudste weer lekker zacht. Je kunt uiteraard ook baby-olie gebruiken, maar dat geeft wat meer vlekken als je niet uitkijkt.

Mijn baby slaapt niet door

Meestal wordt er hier wel een kind wakker in de nacht. Geloof het of niet, na de voetmassage niet één! Halleluja! Dit gaat nu al een hele tijd goed. Ja, er moet er wel eens eentje naar de wc. Of er heeft er één naar gedroomd. Maar tot nu toe slapen ze 95% van de tijd beiden door.

Ze vallen direct na de massage ook als een blok in slaap, maar inslapen was hier al geen probleem. Had ik dit eerder geweten, was ik er al mee begonnen toen ze nog een baby waren. Wat mama’s wallen betreft, die hangen er nog steeds. Maar daar kan ik de kinderen inmiddels niet meer de schuld van geven. 😉

Natuurlijk is mijn succes geen garantie dat het bij jouw kind ook werkt. Elk kind is anders. Maar het is zeker de moeite waard om eens uit te proberen. Alleen al vanwege die gelukzalige snuitjes. ’s Ochtends ruziën ze hier wie er ’s avonds als eerste de massage krijgt. Mijn jongste vertrouwde me zelfs toe dat zit dit altijd wel wil. Dus doe je het niet voor de verbeterde nachtrust dan heeft het nog steeds een sociale functie.

Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwtjes, blogs, workshops en trainingen die je kind evenwichtig(er) maken? Mis ze niet en ontvang ze maandelijks in je mailbox: Kids Mind Academy (list-manage.com)

Dymph
Dymph
Mijn naam is Dymph. Ik ben mede-oprichter van Kids Mind Academy. Ik heb een marketingcommunicatie- en een onderwijsachtergrond. En ben nu ook kindercoach. Ik houd van het communicatievak en van praktische kennis en vaardigheden overdragen aan kinderen (en hun ouders), zodat ze sociaal-emotioneel gezien zelfredzaam worden. Waar mogelijk doe ik dit met humor.
Dymph
Dymph
Mijn naam is Dymph. Ik ben mede-oprichter van Kids Mind Academy. Ik heb een marketingcommunicatie- en een onderwijsachtergrond. En ben nu ook kindercoach. Ik houd van het communicatievak en van praktische kennis en vaardigheden overdragen aan kinderen (en hun ouders), zodat ze sociaal-emotioneel gezien zelfredzaam worden. Waar mogelijk doe ik dit met humor.
Kindervoetjes - Kids Mind Academy

Inhoudsopgave

Deel op Facebook... Twitter... LinkedIn... Pinterest... WhatsApp...