De kleine Hoogbegaafdheid voor dummies [Boekrecensie]

Stapel boeken met bovenop De kleine hoogbegaafdheid voor Dummies

In mijn directe omgeving heb ik een aantal hoogbegaafden en personen die ervan verdacht worden, maar het (nog) niet hebben laten testen. Ik was dan ook superbenieuwd naar ‘De kleine Hoogbegaafdheid voor dummies’. Ik ben er in begonnen en voor ik er erg in had was het ‘hap, slik, weg’. Hieronder lees je wat ik ervan vind.

Handzaam formaat

Vaker heb ik over boekjes van kleiner formaat geschreven dat ze handzaam waren, maar met zijn 12 cm bij 16,5 cm verdient eigenlijk alleen dit boekje dat. Je stopt hem zo in je zak. De claim dat je niet hoogbegaafd hoeft te zijn om dit onderwerp te begrijpen, is absoluut waar. In duidelijke taal legt schrijfster en levenslooponderzoeker, Janet van Horssen-Sollie, uit wat bepaalde psychologische termen betekenen.

Hoogbegaafdheid in de verschillende levensfases

Superinteressant om te lezen wat de kenmerken zijn van hoogbegaafdheid en hoe deze tot uiting komen in de verschillende levensfases. En tegen welke problemen hoogbegaafden aanlopen, omdat er niet altijd begrip is voor hun gedrag.

Het valt me trouwens tegen dat er nog zo weinig bekend is over hoogbegaafdheid, althans, bij de mensen waarvan je verwacht dat ze er genoeg van weten, zoals psychologen en psychiaters. Hoogbegaafden krijgen nu vaak onterecht het label: ADHD, ASS (autisme) of OSS (oppositioneel-opstandige stoornis). Dat is natuurlijk verschrikkelijk, omdat dit allerlei nare gevolgen heeft.

Ook blijkt hoogbegaafdheid kenmerken van hoogsensitiviteit in zich te hebben, maar HSP komt niet voor in het handboek DSM-5. Dus kunnen psychologen en psychiaters er officieel niks mee. Hierdoor wordt de kans op verkeerde diagnoses weer groter. Het lijkt erop dat er nog een hoop winst te behalen valt.

Het hoofdstuk over het ontmaskeren van mijn eigen vooroordelen, vond ik – in tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden – niet schokkend. Ik verwachtte dat ik erachter zou komen dat ik er al jaren verkeerde opvattingen op nahield, maar dit bleek niet zo te zijn. Misschien toeval, maar daardoor was dit hoofdstuk voor mij het minst waardevolle hoofdstuk in het boek.

Dymph leest boek De kleine hoogbegaafdheid voor dummies

Kleine aanvulling

Ondanks het formaat, vind ik het een heel volledig boekje als het gaat om je wegwijs te maken in de wereld van hoogbegaafdheid en de terminologie die daarbij hoort. Alleen, wat ik mis in De kleine Hoogbegaafdheid voor dummies is het behandelen van de verschillende soorten intelligentie die er zijn.

Er is meer dan de typische Wiskunde- of Natuurkunde-nerd (numerieke intelligentie), het stereotype beeld bij hoogbegaafdheid, waar het programma The Big Bang Theory zo dankbaar gebruik van maakt. Wat dacht je van muzikale of lichamelijke intelligentie? Op al deze gebieden kun je hoogbegaafd zijn. Mozart is hier een voorbeeld van, topsporters ook.

Wat mij betreft was dit een perfecte aanvulling geweest op het hoofdstuk over vooroordelen. Het is maar een idee. De schrijfster zal er ongetwijfeld haar redenen voor gehad hebben om dit weg te laten. 😊

Conclusie

Zeer fijn boekje, je hebt het zo uit en bent dan een boel wijzer over de uitdagingen die hoogbegaafdheid met zich meebrengt in alle levensfases. Als dit onderwerp je interesseert en je wilt hier laagdrempelig meer over te weten komen, lees dan beslist De kleine Hoogbegaafdheid voor dummies.

Meer boekrecensies van ons lezen? Wat dacht je van De Schermwijzer? Bij Managementboek hebben ze overigens nog veel meer interessante boeken. Kijk zelf maar.

Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwtjes, blogs, workshops en trainingen die je kind evenwichtig(er) maken? Mis ze niet en ontvang ze maandelijks in je mailbox: Kids Mind Academy (list-manage.com)

Dymph
Dymph
Mijn naam is Dymph. Ik ben mede-oprichter van Kids Mind Academy. Ik heb een marketingcommunicatie- en een onderwijsachtergrond. En ben nu ook kindercoach. Ik houd van het communicatievak en van praktische kennis en vaardigheden overdragen aan kinderen (en hun ouders), zodat ze sociaal-emotioneel gezien zelfredzaam worden. Waar mogelijk doe ik dit met humor.
Dymph
Dymph
Mijn naam is Dymph. Ik ben mede-oprichter van Kids Mind Academy. Ik heb een marketingcommunicatie- en een onderwijsachtergrond. En ben nu ook kindercoach. Ik houd van het communicatievak en van praktische kennis en vaardigheden overdragen aan kinderen (en hun ouders), zodat ze sociaal-emotioneel gezien zelfredzaam worden. Waar mogelijk doe ik dit met humor.
Stapel boeken met bovenop De kleine hoogbegaafdheid voor Dummies

Inhoudsopgave

Deel op Facebook... Twitter... LinkedIn... Pinterest... WhatsApp...