Je kind vertellen dat je gaat scheiden: hoe houd je de schade beperkt?

Hoe vertel je je kind dat je gaat scheiden? | Kids Mind Academy

In vaktermen heet ‘vertellen dat je gaat scheiden’ heel kil: een scheidingsmelding doen. Dat er een wereld aan emoties achter schuilgaat, gaan we hiermee aan voorbij. Toch is het belangrijk om die emoties onder controle te hebben wanneer je je kind vertelt dat je gaat scheiden. Dit, omdat het een loyaliteitsconflict bij je kind kan veroorzaken wanneer de ene ouder zijn/haar tranen niet kan bedwingen, en de andere ouder alleen het woord voert. Weten waarop je nog meer moet letten als je je kind(eren) vertelt dat je gaat scheiden? Lees gauw verder.

Wees voorbereid

Bereid het gesprek goed voor, bedenk van tevoren welke woorden je wilt gebruiken en wie wat zegt. Het beste is als er evenwicht is in de hoeveelheid spreektijd per persoon. Zo geef je je kind de boodschap dat beide ouders achter de beslissing staan. En dat ze geen partij hoeven te kiezen. Maak elkaar vooral geen verwijten waar de kinderen bij zijn. De schuldvraag is (nu) niet relevant.

Wacht niet te lang

Zodra je weet dat je uit elkaar gaat, wacht dan niet te lang meer met het de kinderen te vertellen. Kinderen voelen feilloos aan dat er iets is. Als je te lang wacht dan loop je het risico dat kinderen verkeerde conclusies trekken of nog erger, dat ze van derden horen dat hun ouders gaan scheiden.

Tijdpad

Vertel het minstens twee weken voordat een van beide ouders definitief het huis verlaat. Hierdoor heeft je kind de tijd om aan het idee te wennen. Het is voor kinderen extra moeilijk als de mededeling rauw op hun dak valt en ze vervolgens de buitendeur achter papa of mama horen dichtslaan.

Zorgverdeling

Het helpt als je al enig idee hebt van de veranderingen en de verdeling van de zorg. Op deze manier kun je al zoveel mogelijk vragen van je kinderen beantwoorden.

Woordkeus

Je woordkeus is uiteraard zeer belangrijk als je je kind vertelt dat je gaat scheiden. Vermijd daarom het woord ‘scheiden’. Kleine kinderen kennen het woord nog niet en voor grote kinderen heeft het een negatieve lading. Beter is om te zeggen dat je ‘uit elkaar gaat’ of ‘niet meer als stel (of samen) verder gaat’.

Kies een rustig moment

Timing is everything, ook al is er niet zoiets als ‘het ideale moment’ om over een scheiding te beginnen. Vertel het de kinderen in ieder geval niet vlak voordat ze gaan slapen of voordat ze een activiteit hebben.

Het is belangrijk dat erruimte is voor de kinderen om op het bericht te reageren en om het te laten bezinken. Daarna is het prettig als ze nog afzonderlijk met elke ouder kunnen  spreken om vragen te stellen. Het weekend kan zich hier goed voor lenen.

Vertel het samen

Het  is belangrijk om te vertellen dat jullie de beslissing samen hebben genomen, zelfs als dit niet het geval is. Je vertelt dus niet dat papa wil scheiden omdat hij verliefd is geworden op een ander… Dit kan wederom zorgen voor loyaliteitsproblemen. Je kind moet nog steeds van allebei de ouders evenveel mogen houden, ook al gaan jullie uit elkaar.

Voorkom dat je kind zichzelf de schuld geeft

Om te voorkomen dat kinderen zichzelf de schuld geven van de scheiding is het ’t beste als de strekking van het verhaal is: papa en mama hebben besloten uit elkaar te gaan. Dit heeft absoluut niks met jullie te maken. Ondanks dat er veel gaat veranderen, blijven papa en mama samen van jullie houden en voor jullie zorgen.

Vertel niet meteen in het eerste gesprek dat er een nieuwe partner is. Dit is echt te veel voor je kind om in één keer te verwerken.

Houd je emoties in bedwang

Probeer niet te veel je emoties te laten zien en geef je kinderen het idee dat je erop vertrouwt dat jullie er samen doorheen komen. Uiteraard is het logisch dat emoties te heftig kunnen zijn. Zoek dan steun of hulp zodat je je wel sterk genoeg voelt om het enigszins neutraal te vertellen.

Je mag overigens echt wel vertellen dat je verdrietig bent dat jullie uit elkaar gaan. Maar dit is iets anders dan het heftig snikkend te vertellen. Je emoties mogen er heus zijn, alleen op een ander moment.

Vertel het aan alle kinderen tegelijk

Zorg dat alle kinderen het tegelijk horen. Ook als je kinderen in leeftijd verschillen. Zo kunnen ze steun vinden bij elkaar.

Benadruk dat de scheiding definitief is

Wees duidelijk dat de scheiding onomkeerbaar is en dat papa en mama nooit meer samen zullen zijn als geliefden. Je wilt voorkomen dat je kinderen valse hoop krijgen.

Maak het niet mooier

Geef geen ‘valse’ troost door de ‘positieve’ kanten van de scheiding te benadrukken: “Nu kun je twee keer je verjaardag vieren.” of “Lekker twee keer op vakantie.” De kinderen mogen verdrietig zijn. Probeer de pijn niet te verzachten met beloften en cadeautjes.

Realiseer je ook dat je je kind niet echt kunt troosten of geruststellen. Dit maakt je geen slechte ouder. Een scheiding verwerken heeft tijd nodig. Wel is het belangrijk om steeds te herhalen dat beide ouders heel veel van de kinderen houden en dat de scheiding niet hun schuld is. Zij hebben de scheiding niet veroorzaakt en kunnen er ook niets aan veranderen.

Vertel wie het allemaal al weten

Het is voor je kinderen prettig om te weten wie het in de familie en vriendenkring allemaal weet. Of de school het bijvoorbeeld al weet. Anders zouden ze zich nog wel eens verraden kunnen voelen. Of er ineens uit onverwachte hoek mee geconfronteerd worden, terwijl het nog vrij vers is.

Bedenk bij wie de kinderen terecht kunnen met hun verhaal. Het is prettig als er een vertrouwenspersoon is, bijvoorbeeld een opa, tante of vriendin van de familie, met wie ze goed kunnen praten.

Blijf praten met je kind

Het gaat natuurlijk niet om dit enkele gesprek, omdat de boodschap langzaam tot de kinderen zal doordringen. Het is belangrijk om met de kinderen te blijven praten en ze te peilen, bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Het praten over gevoelens is belangrijk om de scheiding te kunnen accepteren en verwerken.

Afhankelijk van de leeftijd van je kind(eren) zijn kinderboeken een mooie manier om er over te praten.

Bang boos blij (helpboek voor kinderen van gescheiden ouders)

Julia heeft twee huizen van Nicoline Wisse-Smit

En als je je als ouder zelf graag verder wilt verdiepen in dit onderwerp:

Aan alle gescheiden ouders van Masha Pinedo en Petra Vollinga

Tot slot, wat je ook doet, probeer ruziemaken waar de kinderen bij zijn zoveel mogelijk te voorkomen. Je wilt niet dat je kind zich gedwongen voelt om partij te kiezen. Het is allemaal al ingewikkeld genoeg.

Deze tips zijn afkomstig van Martine Gunter, familierecht advocaat en mediator van het kantoor SchootsGunter Familierecht. Gespecialiseerd in het familierecht en dan met name in de begeleiding van scheidingen van vermogende particulieren.

Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwtjes, blogs, workshops en trainingen die je kind evenwichtig(er) maken? Mis ze niet en ontvang ze maandelijks in je mailbox: Kids Mind Academy (list-manage.com). We hebben ook een scheidingsverhaal in de aanbieding (gratis) dat je aan kinderen in de basisschoolleeftijd kunt voorlezen om uit te leggen wat er aan de hand is. Vink hem aan als je je inschrijft.

Kids Mind Academy
Kids Mind Academy
Wij werken graag samen met andere experts. Op deze manier geven wij ouders zoveel mogelijk handvatten om hun kinderen te helpen uit te groeien tot evenwichtige personen. Wil jij ook je tips hier delen? Stuur een mail naar vraag@kidsmindacademy.nl
Kids Mind Academy
Kids Mind Academy
Wij werken graag samen met andere experts. Op deze manier geven wij ouders zoveel mogelijk handvatten om hun kinderen te helpen uit te groeien tot evenwichtige personen. Wil jij ook je tips hier delen? Stuur een mail naar vraag@kidsmindacademy.nl
Hoe vertel je je kind dat je gaat scheiden? | Kids Mind Academy

Inhoudsopgave

Deel op Facebook... Twitter... LinkedIn... Pinterest... WhatsApp...