Complimenten geven: waarom de juiste manier ongelooflijk belangrijk is

Vader geeft compliment aan kind_Kids Mind Academy

“Knapperd”, “Mooi doelpunt”, “Een 10! Topperrrrr!”. Complimenten geven aan je kind, niks mis mee. Toch? Nou… daar zijn de meningen over verdeeld. Complimenten uitdelen kan op verschillende manieren. En de manier die je kiest, bepaalt of het effect gewenst of zelfs ongewenst is. Abracadabra? Niet als je ons blog leest. 😉 Hieronder leggen we duidelijk aan je uit hoe je dit het beste doet.

Complimenten en gelukshormonen

Kinderen zijn gevoelig voor waardering. Sterker nog, het is een basisbehoefte van ons als mens. Het krijgen van complimenten en positieve aandacht zorgt ervoor dat het gelukshormoon dopamine vrijkomt in de hersenen van je kind. Hier wordt je kind blij van. En we weten allemaal dat blije kinderen voor blije ouders zorgen. 😉

Uit onderzoek is gebleken dat complimenten zelfs meer motiveren dan cadeaus. Het compliment, oftewel het dopamineshotje, is namelijk de beloning. Bijkomend voordeel, je kind zal een bepaalde handeling willen herhalen, om weer een compliment te verdienen. Zo stimuleer je gewenst gedrag. Bovendien is het belangrijk om het positieve te benoemen, omdat we geneigd zijn vooral de negatieve dingen te onthouden. En nog iets, complimenten geven kost niks en het versterkt de onderlinge band. Doen dus! Maar voor je los gaat, lees nog even verder hoe je dit het beste doet.

Wat is een compliment?

Een compliment is positieve feedback. Dit kan zijn in de vorm van een positief geformuleerde zin: “Ik vind dat jij ontzettend lief met je zusje gespeeld hebt.” In de vorm van een gebaar, zoals een knuffel, duim omhoog of high-five. Of een bepaalde gezichtsuitdrukking, zoals een glimlach al dan niet in combinatie met een knipoog.

Een compliment kan werkelijk overal over gaan. Denk aan prestaties, gedrag en eigenschappen (overigens zijn niet al deze opties even wenselijk, later meer hierover). Door je waardering te laten blijken, krijgt je kind een goed gevoel over zichzelf en voelt het zich opgemerkt. Kinderen willen nu eenmaal niets liever dan aandacht en waardering van hun ouders. Bovendien draagt dit bij aan de ontwikkeling van een positief zelfbeeld.

Hoe geef je een goed compliment?

Allereerst is het belangrijk dat het compliment past bij de ontwikkelingsfase van je kind. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van een realistisch zelfbeeld. Het compliment moet passen bij wat het kind gedaan heeft. Ben je overdreven complimenteus “jij bent de aller-allerslimste”, dan kan dit juist voor faalangst zorgen. Omdat je kind het gevoel heeft dat het telkens aan je verwachtingen moet voldoen.

Duidelijk, concreet en persoonlijk

Daarnaast is een goed compliment duidelijk, concreet en persoonlijk. In plaats van “knap hoor” zeg je: “Ik vind dat je je bordje keurig uit jezelf naar de keuken hebt gebracht.”

Gemeend

Een goed compliment klinkt gemeend. Je kind heeft meteen door dat, wanneer je met je telefoon bezig bent, met een half oog een blik op zijn*) knutsel werpt en op afwezige toon “mooooi…” roept, dit niet gemeend is. Dikke kans dat hij daarna als een mug om je hoofd zoemt, om alsnog die gemeende bevestiging te krijgen.

Prompt

Complimenten geven, heeft het meeste effect als snel op het gewenste gedrag volgt. ’s Avonds je kind nog eens complimenteren, omdat hij ’s ochtends zo goed zelf zijn jas heeft aangetrokken, is mosterd na de maaltijd. Vaak is je kind het zelf alweer vergeten. Het is uiteraard beter dan het helemaal niet opmerken, maar het heeft meer effect als je kind de link tussen de gewenste handeling en de beloning direct legt.

Gericht op inspanning

Vaak zijn wij als ouders geneigd om een compliment te maken over het eindresultaat: “Mooie tekening.” Alleen is het veel effectiever om de inspanning van een compliment te voorzien: “Ik kan goed zien dat jij hard aan deze tekening hebt gewerkt.” Je prijst je kind dan omdat het zijn best gedaan heeft, hoe mooi of onooglijk het resultaat ook is. Zo leert je kind om nieuwe dingen uit te proberen. Het is helemaal oké als iets niet lukt, zolang hij maar een poging waagt. Als je te veel het eindresultaat benadrukt dan ziet je kind elke nieuwe uitdaging als een extra kans om te falen. En voelt hij de druk om zich telkens weer te bewijzen.

We leven in een prestatiegerichte maatschappij. Het mooie is dat onderzoek aantoont dat kinderen bij wie het in de opvoeding gaat om het leerproces in plaats van het eindresultaat, daadwerkelijk beter presteren. De mate van inspanning kan je kind namelijk zelf bepalen, hierdoor heeft hij zijn eigen succes zelf in de hand. Zodra je kind dit doorheeft: de sky is the limit.

Gericht op eigenschappen

Complimenteer je kind niet vanwege zijn talenten “jij bent ontzettend goed in tekenen”, maar om de karaktereigenschappen die je in hem waardeert: “Wat ben jij goed in je speelgoed delen met andere kindjes.”

Complimenten geven - moeder met duim omhoog naar dochter - Kids Mind Academy

Hoe leer je je kind een compliment ontvangen?

Het is een kunst om iemand op een goede manier te complimenteren. Toch is het ontvangen van een compliment net zo hard een kunst.  Er zijn kinderen, net als volwassenen, die meteen beginnen tegen te sputteren als ze een compliment krijgen ‘Nietes, mijn toren is stom en lelijk’.

Zelf omschreef ik het, toen ik in de 30 was, als een bodemloze put waar het complimentje ingegooid werd. Je hoorde het complimentje vallen, maar je hoorde het nooit landen. Het kwam simpelweg niet aan. Ik was duidelijk ook geen ster in het ontvangen van complimenten. Gelukkig valt het te leren.

De reden waarom je kind er tegenin gaat, is omdat hij bang is dat hij de volgende keer net zo’n prestatie moet leveren. Deze druk kan voor faalangst zorgen. Het heeft ook invloed op het doorzettingsvermogen van je kind. Voortijdig afhaken voelt veiliger dan niet aan de verwachtingen van je ouders, leraren of jezelf te voldoen.

Het is het mooiste als je kind bij het ontvangen van een compliment glimlacht en “dankjewel” zegt. Verder niks. Dan kan het compliment daarna rustig indalen en kan je kind voelen welke emoties dit oproept. En oefening baart kunst. Je kind wordt er op deze manier vanzelf beter in. Ook al voelt het in het begin misschien gek of nep. Wat ook helpt is om je kind te laten oefenen met complimentjes geven aan zichzelf. Dan went hij ook aan het ontvangen ervan.

Hoe complimenteert je kind zichzelf?

Ze leren het vaak al op de crèche en in de kleuterklas: oppie, toppie, schouderkloppie.

  1. Je kind steekt zijn rechterduim omhoog en roept: ”Oppie!”
  2. Vervolgens steekt hij zijn linkerduim omhoog en roept: ”Toppie!”
  3. Daarna klopt hij zichzelf op beide schouders tegelijk en roept: “Schouderkloppie!”

Dit een paar keer achter elkaar doen, is alvast een goed begin.

Voordelen complimenten geven versus straffen

  • Kinderen leren sneller dankzij het krijgen van complimenten dan door te straffen;
  • Complimenten hebben een langdurig positief effect;
  • Ouders focussen niet puur op het negatieve, maar zien weer de positieve eigenschappen in hun kind;
  • Sfeer in huis verbetert.

Als je bij het complimenten geven aan je kind bovenstaande in het achterhoofd houdt, dan kan het niet misgaan. In het begin is het absoluut even wennen en ga je ongetwijfeld nog een aantal keer de mist in door eruit te floepen dat het zo’n “geweldig doelpunt” was. Maar voor je het weet is het je tweede natuur en heb je het alleen nog over het teamwerk dat tot het “geweldige doelpunt” leidde. Bovendien er is geen grotere beloning dan de ogen van je kind te zien oplichten na het krijgen van een welgemeend compliment.

Wat trouwens een leuke manier is om inspiratie op te doen, is het complimentenspel. Meer blogs van ons lezen? Dat kan! Lees onze boekrecensie over “De kleine Hoogbegaafdheid voor dummies” of “Waarom planten de oplossing zijn voor de slaapproblemen van je kind”.

*) Overal waar hij of hem staat als we het over ‘je kind’ hebben, kun je uiteraard net zo goed zij of haar lezen.

Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwtjes, blogs, workshops en trainingen die je kind evenwichtig(er) maken? Mis ze niet en ontvang ze maandelijks in je mailbox: Kids Mind Academy (list-manage.com)

Dymph
Dymph
Mijn naam is Dymph. Ik ben mede-oprichter van Kids Mind Academy. Ik heb een marketingcommunicatie- en een onderwijsachtergrond. En ben nu ook kindercoach. Ik houd van het communicatievak en van praktische kennis en vaardigheden overdragen aan kinderen (en hun ouders), zodat ze sociaal-emotioneel gezien zelfredzaam worden. Waar mogelijk doe ik dit met humor.
Dymph
Dymph
Mijn naam is Dymph. Ik ben mede-oprichter van Kids Mind Academy. Ik heb een marketingcommunicatie- en een onderwijsachtergrond. En ben nu ook kindercoach. Ik houd van het communicatievak en van praktische kennis en vaardigheden overdragen aan kinderen (en hun ouders), zodat ze sociaal-emotioneel gezien zelfredzaam worden. Waar mogelijk doe ik dit met humor.
Vader geeft compliment aan kind_Kids Mind Academy

Inhoudsopgave

Deel op Facebook... Twitter... LinkedIn... Pinterest... WhatsApp...