Interview met een bijzondere kindercoach: Jacqueline Grootscholten

Interview met een bijzondere kindercoach: Jacqueline Grootscholten voor Kids Mind Academy

Stel je even voor, wie ben jij?

Jaqueline Grootscholten voor Kids Mind Academy

Mijn naam is Jacqueline Grootscholten. Ik heb een dochter van 5 jaar. Al jaren werk ik in de gehandicaptenzorg. Daarbij coach ik kinderen met een ouder met de ziekte van Huntington. Momenteel ben ik bezig met een aanvullende opleiding. Zodat straks ook volwassenen met mentale en psychische problemen bij mij terecht kunnen. Langzaam bouw ik de uren in de zorg af om uiteindelijk alleen nog te coachen.

Waarom heb je voor deze specifieke doelgroep gekozen?

In onze familie komt de ziekte van Huntington voor. Dit is een dodelijke ziekte die een combinatie is van de ziekte van Parkinson, Alzheimer en ALS. Als één van je ouders deze ziekte heeft dan heb je als kind 50% kans om het ook te krijgen. Heb je dit gen dan word je 100% zeker ziek en kom je binnen afzienbare tijd (max 10 jaar) te overlijden. In die periode takelt de zieke enorm af en ondergaat deze zelfs een persoonsverandering. Dit is niet alleen zwaar voor de zieke zelf, maar ook voor de overige gezinsleden. Ik weet precies welke emoties hierbij komen kijken. En welke rollen een kind in deze situatie op zich kan nemen. Iets dat later weer voor psychische problemen kan zorgen. Als kindercoach help ik om dit te voorkomen of de schade te beperken.

Waarom wilde je kindercoach worden?

Bij ons hadden mijn oma, vader en zus de ziekte van Huntington. Mijn oma heb ik nooit gekend. Toen ik 16 was overleed mijn vader, 2 jaar later mijn zus. Op mijn 24ste heb ik zelf een DNA-test laten doen. Gelukkig heb ik de ziekte niet. Ik was zo’n meisje dat de zorgrol op zich nam. Ik voelde me enorm verantwoordelijk voor het geluk van mijn gezinsleden. Hierdoor ging ik totaal voorbij aan wie ik zelf was wat ik nu eigenlijk wilde in het leven. Als er toen mensen waren geweest om me te helpen mijn eigen weg te bepalen, had ik later minder psychische problemen gehad.

Dit is precies de reden dat ik kindercoach ben geworden. Uit eigen ervaring en eigen gemis. Vaak word ik ingeschakeld omdat één van de kinderen het lastig heeft. Maar dikwijls moet je vooral het kind in de gaten houden dat het niet lastig lijkt te hebben. Dat zich wegcijfert. Ik ga uiteraard met het kind met zichtbare problemen aan de slag. Maar ik ben er ook om dit gedrag bij een broer of zus te signaleren. Zodat deze hier ook op een gezonde manier mee om leert gaan.

Hoe bevalt het tot nu toe?

Het bevalt supergoed. Ik herken en erken hun gevoelens. En als kinderen dan zeggen: ”Jij snapt het echt, hè?” Dan weet ik dat ik hun vertrouwen gewonnen heb. Daarvan word ik warm van binnen. Hier doe ik het voor.

Weet je nog een mooie, aandoenlijke of leuke anekdote?

Kinderen vertellen me bijvoorbeeld dat als mama – die constant alles laat vallen – binnenkomt met het dienblad, dat de hele familie dan opspringt om  het servies te redden. Voor hen is dit normaal. Daar lachen we dan om. Die momenten zijn er gewoon, hoe triest de situatie ook is.

Heb je 3 tips voor kinderen met een ernstig zieke ouder?

Jazeker!

1. Wees alert op kinderen die niet opvallen.

2. Het is belangrijk om kinderen te leren dat ze mogen helpen. Maar dat ze niet verantwoordelijk zijn  voor de rest van het gezin. Het mooie is dat als ik ouders erop attendeer dat een van hun kinderen  zich wegcijfert, dat ze anders naar hun kind gaan kijken en er anders op reageren. Hiermee kunnen ze een hoop ellende voorkomen.

3. Observeer goed waar er vragen van de kinderen liggen. Geef eerlijk antwoord op hun vragen. Maar loop niet op de zaken vooruit. Kinderen stellen de vraag namelijk pas als ze klaar zijn voor het antwoord.

* Gaat papa of mama een keer dood?

– Ja, maar iedereen gaat een keer dood. We weten alleen niet wanneer.

Meer weten? Ga naar jgscoaching.com of mail Jacqueline op: info@jgscoaching.nl

Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwtjes, blogs, workshops en trainingen die je kind evenwichtig(er) maken? Mis ze niet en ontvang ze maandelijks in je mailbox: Kids Mind Academy (list-manage.com)


Dymph
Dymph
Mijn naam is Dymph. Ik ben mede-oprichter van Kids Mind Academy. Ik heb een marketingcommunicatie- en een onderwijsachtergrond. En ben nu ook kindercoach. Ik houd van het communicatievak en van praktische kennis en vaardigheden overdragen aan kinderen (en hun ouders), zodat ze sociaal-emotioneel gezien zelfredzaam worden. Waar mogelijk doe ik dit met humor.
Dymph
Dymph
Mijn naam is Dymph. Ik ben mede-oprichter van Kids Mind Academy. Ik heb een marketingcommunicatie- en een onderwijsachtergrond. En ben nu ook kindercoach. Ik houd van het communicatievak en van praktische kennis en vaardigheden overdragen aan kinderen (en hun ouders), zodat ze sociaal-emotioneel gezien zelfredzaam worden. Waar mogelijk doe ik dit met humor.
Interview met een bijzondere kindercoach: Jacqueline Grootscholten voor Kids Mind Academy

Inhoudsopgave

Deel op Facebook... Twitter... LinkedIn... Pinterest... WhatsApp...
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp