Een rustige decembermaand voor je kind en jezelf? 5 tips

Kind met beer in slaap onder kerstboom

December is voor veel kinderen gevuld met emotionele hoogte- en dieptepunten. Van de spanning van Sinterklaas en welke cadeautjes hij meebrengt tot aan samen uitgebreid eten met de kerst en wellicht (weer) cadeautjes onder de boom. Voor wie een decemberkindje heeft, nog de spanning van een verjaardag erbij. Geen wonder dat boven de decembermaand de donkere wolken van de woedeaanvallen zich samenpakken.

Toch kun je er op verschillende manieren voor zorgen dat er, ondanks de drukte, rust in deze maand is.

Hoe doe je dit?

Zorg voor ontspanning

Las een rustmoment na al het feestgedruis. Doe je kind lekker in bad of masseer zijn voetjes. Wat ook leuk is, is om een pizza op zijn rug te maken. Eerst rol je het deeg uit, vervolgens gaat de saus erop en daarna de geraspte kaas… Gebruik je fantasie en je zult zien dat het lichamelijk contact je kind goed doet en het ook nog eens heerlijk ontspannend werkt.

Maak je kind belangrijk

Geef je kind met kerst een taak. Maak hem bijvoorbeeld ‘Hoofd hapjes’ of ‘Chef drankjes’. Zo voelt je kind zich extra belangrijk en dus gezien. Laat de hele familie weten (of in ieder geval de paar mensen die nog wel mogen komen vanwege corona) dat je kind een uiterst belangrijke taak heeft. Dit zorgt voor een trots-boost.

Zo kun je ook een ik-ben-de-BAAS-dag in het leven roepen. Laat je kind een hele dag de baas spelen. Maak duidelijk wat de regels zijn. Bijvoorbeeld dat activiteiten geen geld mogen kosten en het eten van de supermarkt komt. Richt de wereld in naar je eigen zin. #Pipi

Complimenteer je kind

Geef je kind elke dag een compliment. Complimenteer niet het eindresultaat, maar juist de inspanning die voor dit resultaat gezorgd heeft. Zorg ervoor dat je zinnen beginnen met ‘Ik vind…’ of ‘Jij bent…’ [lees meer over hoe je je kind op de juiste manier een compliment geeft]! 😊

Stap uit je comfortzone

Doe eens iets anders dan anders. Zet de wereld even op zijn kop. Ga met het hele gezin onder de kerstboom slapen of in een zelfgebouwde tent. Of als je het liever iets overzichtelijker houdt, laat je kind een nachtje op de logeerkamer slapen.

Beperk prikkels tot een minimum

Last but not least, zorg ervoor dat je de prikkels zo minimaal mogelijk houdt. Een rustmoment op de dag helpt hierbij. Zo kan je kind, net als een mobieltje in de oplader, zijn accu opladen. Je kunt hierbij deze ontspanningsoefening gebruiken. Is je kind erg hyper? Laat hem buiten even uitrazen voordat je de ontspanningsoefening doet. Ga de natuur in! Anders is het onbegonnen werk.

Bonustip voor een rustige decembermaand: maak het allemaal niet te ingewikkeld en vergeef jezelf als je een keer uit je slof schiet. Je bent ook maar een mens.

Als je nog meer inspiratie wilt is dit boek ‘99 leuke dingen om met je kind te doen’,  een aanrader.

Marloes Mosterd voor Kids Mind Academy

Deze tips zijn afkomstig van Marloes, ze is kindercoach bij Marloes Kindercoaching. In haar praktijk biedt ze hulp aan ouder en kind bij opvoeding en gedrag in de vorm van kortlopende trajecten. Ze is pedagoog en gespecialiseerd in angst & woede, beelddenkers en hooggevoeligheid. Daarbij is ze moeder van een tweeling van 5 jaar.

Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwtjes, blogs, workshops en trainingen die je kind evenwichtig(er) maken? Mis ze niet en ontvang ze maandelijks in je mailbox: Kids Mind Academy (list-manage.com)

Kids Mind Academy
Kids Mind Academy
Wij werken graag samen met andere experts. Op deze manier geven wij ouders zoveel mogelijk handvatten om hun kinderen te helpen uit te groeien tot evenwichtige personen. Wil jij ook je tips hier delen? Stuur een mail naar vraag@kidsmindacademy.nl
Kids Mind Academy
Kids Mind Academy
Wij werken graag samen met andere experts. Op deze manier geven wij ouders zoveel mogelijk handvatten om hun kinderen te helpen uit te groeien tot evenwichtige personen. Wil jij ook je tips hier delen? Stuur een mail naar vraag@kidsmindacademy.nl
Kind met beer in slaap onder kerstboom

Inhoudsopgave

Deel op Facebook... Twitter... LinkedIn... Pinterest... WhatsApp...