Coaching voor kinderen met kanker in het gezin

Zieke ouder

Je bent vader of moeder en hebt te horen gekregen dat je kanker hebt. Of dat je partner kanker heeft. Je zit vol in de onzekerheid of het uitgezaaid is of wellicht zit de chemokuur, bestraling of operatie er zelfs al op. Dit trekt niet alleen geestelijk en lichamelijk een wissel op de zieke. Maar ook op de partner en niet te vergeten: de kinderen.

Hoe gaat jouw gezin ermee om? Praten jullie gewoon over kanker of wordt het onderwerp angstvallig vermeden? Want zelfs als je het er niet met je kinderen over hebt, voelen ze haarfijn aan dat er van alles aan de hand is.

Verandering

Papa of mama is misschien wat sneller emotioneel. Of heeft een korter lontje dan normaal. Er hangt een vreemd sfeertje in huis. En dan al die ziekenhuisbezoeken die voor extra spanning zorgen. Alle aandacht gaat – niet zo gek –  naar de zieke ouder en het lijkt of de kinderen ineens onzichtbaar zijn. Of dit feitelijk nu wel of niet zo is, ze kunnen dit zo voelen.

Grote zus leest kleine zus voor - Kids Mind Academy

Engeltje of duiveltje

Als reactie zal het ene kind gaan rebelleren en om negatieve aandacht vragen. De ander zal er juist zoveel mogelijk willen zijn voor de zieke ouder en mogelijk zorgtaken op zich nemen. Vaak zie je één van deze twee reacties op zo’n ingrijpende gebeurtenis als kanker in het gezin. Uitgerekend nu is het belangrijk om je kinderen goed in de gaten te houden.

Niet alleen degene die de aandacht toch wel opeist. Die heeft – hoe onwenselijk dit ook mag lijken – al een strategie gevonden. Maar vooral ook degene met wie het ogenschijnlijk goed gaat. Degene die zich wegcijfert. Degene die zich verantwoordelijk voelt voor het reilen en zeilen in het gezin nu er een ouder (tijdelijk) is uitgevallen. Degene die zich ineens volwassener gedraagt dan bij zijn of haar leeftijd past.

Geef het uit handen

Als je in deze situatie zelf de energie of het geduld niet op kunt brengen. Omdat je door je behandelingen het gevoel hebt dat er ’s ochtends een vrachtwagen over je heen is gereden. En dan moet de dag nog beginnen… Omdat je het beetje energie dat er nog wel is, hard nodig hebt voor je eigen herstel. Of omdat je als partner al overloopt, omdat alle zorgtaken nu bij jou liggen.

Laat mij dan helpen. Ik kan je kinderen de aandacht geven die ze juist nu zo hard nodig hebben. Al is het maar voor even. En ervoor zorgen dat ze zichzelf niet verliezen in de angst en zorgen om hun zieke vader of moeder. En helpen om een passende uitlaatklep te vinden voor alle emoties.

Is het ziekteproces al achter de rug, maar is het gezinsleven niet meer zoals de kinderen gewend waren, omdat de zieke ouder (nog) niet helemaal de oude is? En hebben ze hier moeite mee? Of dringt alles nu pas tot ze door? Ook dan ga ik graag met je kinderen aan de slag.

Dymph Neeteson - Kids Mind Academy

Waarom je kinderen bij mij in goede handen zijn

Waarom je kinderen bij mij in goede handen zijn

Ik ben kindercoach en werk al jaren met kinderen als docent in het voortgezet onderwijs en als trainer bij het Museum voor Beeld & Geluid Den Haag. Hier train ik ook basisschoolleerlingen. Daarnaast weet ik helaas hoe het is om als ouder met jonge kinderen kanker te hebben (gehad). Zelf durf ik het nog steeds bijna niet hardop te zeggen. Laat staan op te schrijven. Vandaar de haakjes. Want wanneer heb je kanker ooit echt ‘gehad’? Het is zo’n onvoorspelbare ziekte.

Het was in mijn geval al een keer weg. En ook weer terug. Dus leuk dat ze in het ziekenhuis zeggen dat je ‘schoon’ bent, maar je krijgt garantie tot aan de deur. Dit is iets waarmee je om moet leren gaan na je ziekteproces. Net als eventuele vermoeidheid en andere klachten die je gratis en voor niks bij je behandelingen krijgt.

Ik heb van dichtbij gezien wat voor effect mijn ziekte en die van mijn partner (ja, we vielen bijna tegelijk met onze neus in dezelfde boter) op mijn eigen kinderen had. Maar ook wat het hebben van een – in mijn geval – chronisch zieke ouder met mij als kind heeft gedaan. Wat mijn manier was om er toen mee om te gaan. En voor welke problemen dit op latere leeftijd kan zorgen als je in dat, inmiddels niet meer zo nuttige gedragspatroon, blijft hangen.

Meer weten?

Bel, mail of WhatsApp me meteen. Dan bespreken we waarmee ik jullie kan helpen. Ook als je als ‘partner van’ een luisterend oor kunt gebruiken. Want niet alleen kinderen worden helaas onzichtbaar. Ook de gezonde ouder.

Dit coachingstraject kun je uit je persoonsgebonden budget (pgb) betalen.